Засідала ініціативна група з повернення реорганізованих структур на Хотинщину

26.02.2016 11:31

Сьогодні, як повідомили у Хотинській міській раді, вудбулась зустріч ініціативної групи  за участю першого заступника голови райдержадміністрації В. Марцинкевича, який повідомив що Хотинською РДА направлено листи до заступника міністра соціальної політики України і у Фонд соціального страхування в Україні щодо повернення переведених структур до Хотинського району.

Щодо підрозділу санепідемслужби, який нині відноситься до Кельменецького міськміжрайонного управління ГУ ДСЕС, то в країні триває реорганізація епідеміологічної, ветеринарної та фітосанітарної служб, які об'єднують в одну службу безпечності продуктів та захисту споживачів, відділення якої будуть у кожному районі, в т. ч. Хотинському.

"Хотинські вісті" спробували підсумувати все, що стало відомо за останні дні. Отже ситуація щодо структур, які протестувальники вимагали повернути у Хотин, така:

  • відділ райсанепідемслужби - в усій країні ліквідовується і створюється нова – з безпечності продуктів та захисту споживачів, з філіями у кожному районі і зокрема в Хотинському;
  • відділення фонду соцстрахування від нещасних випадків – теж ліквідовується шляхом злиття із фондом соцстрахування з тимчасової втрати працездатності, у результаті утворюється один фонд соціального страхування, а за рахунок отриманої економії бюджетних коштів відділення нового фонду відкриють у кожному районі.
  • відділення статистики – їх ліквідовано в усіх районах, залишено тільки в Чернівцях, підприємства звітують туди переважно в електронному форматі.
  • районна прокуратура – тут ситуація складніша, бо як їх укрупнювали прописано у змінах до закону "Про прокуратуру". Згідно з додатком до цього закону -  Переліком і територіальною юрисдикцією місцевих та військових прокуратур - у Чернівецькій області утворено лише 4 місцеві прокуратури: Сторожинецька (Герцаївський, Глибоцький, Новоселицький та Сторожинецький райони), Кельменецька (Кельменецький, Сокирянський та Хотинський райони, м. Новодністровськ), Кіцманська (Вижницький, Путильський, Кіцманський та Заставнівський райони) та Чернівецька місцева прокуратура (м. Чернівці). Тож і змінити щось можна лише змінами до закону, а це компетенція Верховної Ради.
  • відділення поліції – тут теж не просто, оскільки (як пояснили нашому кореспонденту), де управлінські центри прокуратури і поліції мають бути в одному населеному пункті для злагодженої і дієвої роботи цих структур.

Про те, як розвиватимуться події надалі, інформуватимемо на сайті та в газеті "Хотинські вісті".