Культура

У  Ворничанах концерт «Тепло маминих рук»

До 8- Березня відбувся творчий звіт під назвою «Тепло маминих рук»: учасники аматорських колективів клубу с. Ворничани  під керівництвом Людмили Калиняк демонстрували свої здібності.

Вечір розпочав сільський голова В. І. Заплітний, який привітав усіх жінок і дівчат села зі святом. Далі естафету взяли у свої руки прекрасні ведучі Святослав Генкул та Ангеліна Заплітна, які зачаровували своїми приємними промовами.

Приємно вражали глядача маленькі вокалісти: Богдана Гусан, Яна і Вироніка Малі, які виконували проникливі твори для мам і бабусь.

Вокальна група дівчат виконувала жартівливі пісні. Читці-декламатори вражали своїми творами про маму і весну.

Море задоволення глядачам подарував сімейний дует Надії і Анатолія Малих, матір із синочком виконали  гарну пісню «Мама».

Учасники драматичного гуртка представили глядачам уривок із твору «Кайдашева сімя», «Битва за горшки», а також жартівливі інсценізації.

Насамкінець, усіх жінок села привітали квітами, а дітей пригощали солодощами. Гості свята були приємно вражені.

 

 

 

 

 

 

 

 

У Хотині – конкурс читців-декламаторів

І ОЖИВЕ ДОБРА СЛАВА, СЛАВА УКРАЇНИ…
Уже традиційним став щорічний районний конкурс читців-декламаторів у районному будинку народної творчості та дозвілля, присвячений пам’яті Тараса Шевченка. Виконавці поезії Великого Кобзаря, учасники гуртків художнього читання, вразили високим рівнем виконавської майстерності, творчим задумом, артистизмом та сценічною культурою. Коли декламували поезію Шевченка Іванна Гумелей з Перебиківецького СБК дозвілля і фольклору та Ліна Скрипник з Клішківецького СБК, у залі панувала неймовірна тиша, адже вони зуміли перевтілитися в образи своїх героїнь і емоційно передати радість і сум, страждання і неперевершену силу кохання. Тому заслужено отримали перші призові місця в старшій віковій категорії. Друге місце посіли Христина Ємельянова з Чепоніського клубу національного відродження та Марина Столяр  (Блищадський об’єкт дозвілля). Дикція, вимова, правильний добір репертуару притаманні володарям третіх місць – Сніжані Буркун (Ярівський СБК), Тетяні Робулець (Шилівецький СБК), Надії Слободян (Корнештівський об’єкт дозвілля) та Крістіні Сіногач (Ширівецький клуб).

Із захопленням слухали учасників конкурсу молодшої вікової категорії. Першість здобув Богдан Цвик (Ворничанський клуб), друге місце розділили Степан Тимчук (Хотинська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №2) та Діана Чайкун (Пригородоцький клуб). Майстерно читали твори Шевченка володарі третіх місць – Томащук Марина (Пашківецький СБК), Анастасія Непийвода (Млинківський клуб) та Іванна Гузієк (Хотинська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №2).
Марія Гайсенюк з Хотинської гімназії та Альона Гуйван з Полянського клубу стали кращими у номінації «авторська поезія», другі місця вибороли Вадим Годнюк з Хотинської гімназії та Анна Попович із Зарожанського СБК.
У номінації «співана поезія» перемогу отримав учасник підготовчої студії народного аматорського тріо бандуристок «Журавка» РБНТД Іван Керницький. Члени журі відзначили за артистизм у гумористичному жанрі Максима Олійника з Хотинської гімназії.
Переможці представлятимуть район на обласному конкурсі читців, присвяченому пам’яті Тараса Шевченка, «Хвилююче слово Пророка». Тож, творчих успіхів і перемог шанувальникам поезії Кобзаря!

Світлана Шалаєва, провідний методист РБНТД.

 

У Млинках ушанували героїв Небесної сотні

Минулої п’ятниці у клубі с. Млинки відбувся творчий звіт, присвячений героям Небесної сотні.
– Події на Майдані – це наша гірка історія, наше болюче минуле, яке повинен пам’ятати кожен свідомий громадянин, – зазначила завідуюча клубом Людмила Рябой. – Переконана, що такі заходи важливі для виховання молодого покоління.
Урочистості розпочалися виконанням Гімну України. Проникливо та схвильовано  діти декламували  вірші про героїв. Зал завмирав, слухаючи звернення до матерів, які вже не побачать своїх синів. Сльози наверталися на очі після слів: «Мамочко, вибач за чорну хустину, за те, що віднині будеш сама. Тебе я любив. І любив Україну. Вона, як і ти, була в мене одна».
Доречними та зворушливими  були  і пісні «Сива моя мамо» та «Небесна сотня», які виконала жителька Млинків Галина Мельник, граючи на гітарі.
З цікавістю учасники заходу розглядали дитячі малюнки за темою «Мир очима дітей», з болем пізнавали на плакаті з фотографіями загиблих майданівців. Усі присутні прониклися атмосферою  трагічності недавніх подій і водночас почуттям гордості за патріотів, котрі не побоялися вмерти за свою країну, народ, за європейське, демократичне, краще майбутнє для своїх дітей. В єдиному пориві зал піднявся, аби вшанувати у скорботній тиші хвилиною мовчання героїв Небесної сотні.

Фільм про Євромайдан

Фільм ізраїльського режисера Євгенія Афінеєвського і студії Netflix "Зима у вогні: Боротьба України за свободу" про події на Євромайдані 2013−2014 роки став номінантом на "Оскар". Про це повідомляє УНІАН з посиланням на сайт цієї відомої кінопремії.

Фільм побореться за нагороду в номінації "Документальний фільм". Переможці стануть відомі 28 лютого.

"Зима у вогні" розповідає про події в Києві узимку 2013−2014 років. У основі фільму зйомки 28 операторів-любителів.

Нагадаємо, що допрем'єрний показ фільму "Зима у вогні", присвячений Дню незалежності України, відбувся 25 вересня торік у Вашингтоні. А восени 2015-го Президент Петро Порошенко нагородив Євгенія Афінеєвского хрестом Івана Мазепи.

Як днями стало відомо, цей фільм про люту зиму 2014-го в Україні на жаль не здобув статуетку Оскар.

Дві великі перемоги маленьких танцюристів

Нещодавно вихованці зразкового колективу сучасного танцю «Топ-данс» Зарожанського НВК під керівництвом Галини Кушнір вибороли дві вагомі перемоги. Зокрема, узяли участь у ІІ Міжнародному конкурсі-фестивалі мистецтв «Зірка України 2015», який відбувся у Хмельницькому. Серед 49 хореографічних гуртів як з України, так і з-за кордону, наш колектив в усіх вікових категоріях отримав найвищу відзнаку – гран-прі та грошову винагороду 1000 євро на поїздку в Болгарію, де пройде заключний етап конкурсу.

Крім того, днями колектив здобув переконливу перемогу у Всеукраїнському дитячо-молодіжному фестивалі-конкурсі мистецтв «Зимова перлина», який проходив на базі відпочинку «Сонячна долина» с. Бояни. Журі, очолюване видатним хореографом України Григорієм Чапкісом, віддало «Топ-дансу» заслужену пальму першості в усіх вікових категоріях. Приємним додатком стала грошова винагорода у розмірі 500 євро.

Щоб досягати таких висот, потрібна систематична, виснажлива робота як керівника, так і вихованців. Можливо, у когось із них це захоплення переросте у професійну діяльність і стане сенсом усього життя. Вагомий вклад в успіх колективу роблять батьки, які підтримують керівника в усіх його починаннях. А це і пошиття костюмів, і організація поїздок, і створення належних умов для занять. На жаль, можливості держави обмежені, тож опікуватися багатьма питаннями доводиться саме батькам.

Хочеться побажати усім учасникам «Топ-дансу» та їхнім батькам, його керівнику не полишати захоплюючі заняття хореографією й досягати нових висот.